A&K bygger Danmarks første hus i hamp

Henover sommeren 2023 skal Adserballe & Knudsen være med til at opføre Danmarks første hus bygget næsten udelukkende af hamp.

“Hampens Hus” er et demonstrationsprojekt, der skal sikre kvalitet, sikkerhed og holdbarhed i biobaseret byggeri. Før, under og efter udførelsesprocessen vil projektpartnerne indsamle viden og data, som bliver frit tilgængelig for hele branchen og for lokale studerende.

Guldborgsund Kommune er bygherre på Hampens Hus, som er delfinansieret af Realdania og en del af EU´s Interreg Nordsø projekt, Building Based on BioBased.

Huset opføres ved erhvervsgymnasiet CELF i centrum af Nykøbing Falster, og vil blive fyldt med måleudstyr, som skal bruges af blandt andet DTU – Technical University of Denmark og lokale uddannelser, som også er en del af samarbejdet.

Projektet ligger i naturlig forlængelse af en efterhånden lang tradition i Adserballe & Knudsen for at deltage i forsknings- og udviklingsprojekter inden for CO2-reducerende byggeri. Det udtaler teknisk direktør Jakob Kock:

”Nogen synes måske, at det er overraskende, at en stor dansk entreprenør byder på en opgave på 80 kvadratmeter. Men vi er faktisk utroligt stolte af at blive udvalgt til at bygge Hampens Hus. Det giver os en unik mulighed for at arbejde med de mange forskellige typer materialer af hamp, som huset er bygget op af. Og vi kan endda se frem til samarbejde med det lokale erhvervsgymnasium og forskerne på DTU. Vi tager vores del af ansvaret for den nødvendige ændring hen imod brug af bæredygtige byggematerialer, som dansk byggeri skal tage hurtigst muligt, og vi vil naturligvis dele vores erfaringer med materialerne. Vi glæder os over at være en del af et stærkt team, der vil skabe en masse ny viden, som vi – og hele branchen – kan bruge”

Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, ser frem til, at Hampens Hus kan inspirere resten af branchen:

”Jeg ser frem til, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i et hus opført med hamp. Vi har en masse biogene ressourcer i Danmark, vi ikke udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet end de gør i dag. Og Hampens Hus kan helt konkret vise omverden, hvordan det kan udføres og se ud i fremtiden.”

Huset er tegnet af nikolova/aarsø, og herudover deltager Odico A/S, Birkelink ApS, Structured Environment, Agrovi og Business Lolland-Falster i projektet.

Der er byggestart i maj og indvielse i oktober 2024.