Digital optimering af materialeforbrug

Vi har taget næste skridt i samarbejdet med BRAV – Rådgivende Ingeniører og Odico A/S om digital præfabrikation af træskeletkonstruktionen på 63 rækkehuse for Boligselskabet Sjælland.

Læs mere herunder om den digitale løsning, der blandt andet giver os følgende konkrete fordele:

– Reduktion af materialeforbrug
– Optimering af processer
– Styring af fugtrisiko
– Fleksibilitet i udførelsen

Til Sømmes Vænge udføres træopskæringen af Odico A/S, hvor modeldataene overføres til en fuldautomatisk robot, der skærer, fræser og mærker de enkelte komponenter. I opskæringsprocessen udnyttes også nesting algoritmer for at optimere materialeforbruget og minimere spild. Dette spiller en afgørende rolle i projektet og er i fuld overensstemmelse med byggeprojektets grønne fokus.

”Fordelen ved at opføre konstruktionen in-situ i forhold til ren præfab er, at det giver byggeledelsen mulighed for at beskytte de fugtfølsomme elementer som isolering, dampspærre og gips. Ofte når man monterer præfabrikerede elementer løber man risikoen for, at de fugtudsættes, hvilket medfører et enormt spild af materialer, tid og økonomi,” siger Jakob Kock, Teknisk Direktør hos Adserballe & Knudsen

Efterfølgende pakkes elementerne i henhold til en nøje planlagt logistikplan, med fokus på just-in-time, der muliggør en hurtig og enkel samling på byggepladsen. Leveringen af ordren er planlagt til tredje og fjerde kvartal i år.

Fra udvikling til realitet og ordrer

Denne og fremtidige ordrer indenfor levering af færdigopskårne træelementer i en IKEA-lignende leveringsform ligger i Odicos bevidste indsats i teknologiudvikling på området for præ-udskæring af snit og samlinger til træbyggerier for sikring af kvalitet og kort montagetid på byggepladsen.

Udgangspunktet for virksomheden går tilbage til et erhvervs-ph.d.-projekt (Parawood) fra 2020, der resulterede i et demoprojekt med levering til en 50 kvm tilbygning i træ på Olaf Ryes Gade centralt i Odense.

Efterfølgende har Odico i perioden maj 2021 – april 2023 gennemført et succesfuldt Innobooster -teknologiprojekt støttet af Innovationsfonden nu resulterende i denne første ordre til Adserballe & Knudsen.

“Vi er glade for at samarbejde med Adserballe & Knudsen og de rådgivende ingeniører hos BRAV om dette projekt, da det falder inden for et af vores strategiske forretningsområder,” udtaler Henrik Jacobsen, administrerende direktør for Odico A/S.

“Hos Odico mener vi, at vores unikke parametriske tilgang til opskæring er afgørende for at opnå projektets grønne profil og opretholde et højt kvalitetsniveau. Vi er stolte af at bidrage til dette projekt og demonstrere værdien af bæredygtige byggemetoder. Vi ser frem til at levere en service af højeste kvalitet til Adserballe & Knudsen.”