Første spadestik på Toppen

Den 2. oktober 2019 blev første spadestik taget på Toppen i fællesskab mellem Roskildes borgmester Thomas Breddam og Bo Jørgensen, direktør i Boligselskabet Sjælland. Det er den anden byggesag under rammeaftalen med Boligselskabet Sjælland om at opføre billige, bæredygtige og fleksible almenboliger.

På en bakketop i det nye byområde i Trekroner opfører vi 67 bæredygtige boliger under vores rammeaftale med Boligselskabet Sjælland. Det er det andet byggeri i CLT, som vi opfører under rammeaftalen i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Holmsgaard – Rådgivende Ingeniører, Thing Brandt Landskab og med Dominia som bygherrerådgiver.

Samarbejdspartnerne har gjort sig mange værdifulde erfaringer igennem projektering og opførsel af det første byggeri, Skademosen, og værdien af dette viser sig tydeligt på Toppen.

“Holdet bag denne aftale høster nu effekterne af den investering, som vi alle har lagt i at bygge med CLT, og vi har nærmest dagligt optimeret indtil nu. Boligselskabet Sjælland har udvist et stort mod med initiativet, og i al ydmyghed synes jeg, vores folk har udvist stor dygtighed,” siger produktionsdirektør Rasmus Rømer Lausen fra Adserballe & Knudsen.

Byggeriet opføres med bærende CLT-elementer, og facaderne bliver beklædt med træ og vinduer i rå aluminium. Bebyggelsen udformes som en ringbebyggelse med seks mindre blokke i tre etager og en bypark i midten af bebyggelsen, der skaber et byrum for beboere og naboer.

Et enestående indeklima

Byggeriet opføres efter energiklasse 2020, hvilket bl.a. betyder, at udgifter til energiforbrug minimeres. Der bliver tænkt på bæredygtighed, når materialerne skal vælges. Der bliver valgt miljøvenlige, robuste og holdbare byggekomponenter og løsninger.

Desuden etableres ventilationsanlæg med genvinding. Belysning udføres med LED-armaturer, og der anvendes intelligent lysstyring. Dele af bygningens energiforbrug skal dækkes af solceller, som bliver placeret på taget. Ikke kun på det miljømæssige, praktiske og æstetiske plan er der fordele. Rasmus Rømer Lausen fremhæver indeklimaet som unikt i træbyggerier.

“En af de helt store fordele ved at bygge med CLT er, at indeklimaet er helt enestående, hvilket vi supplerer med at bruge allergivenlige materialer i videst mulige omfang,” siger Rasmus Rømer Lausen.

En bydel med egen identitet

Den hastige udvikling af Trekroner som bydel i den østlige del af Roskilde fortsætter. Med etableringen af 2.500 boliger, flere end 5.000 indbyggere, butikker, erhverv, togstation og stisystemer har området de seneste 15 år været igennem en stor forvandling fra marker til en selvstændig bydel med egen identitet.

Roskildes borgmester Tomas Breddam tog første spadestik og glæder sig til at følge udviklingen af det nye boligprojekt.

“Som borger i Trekroner har jeg set frem til dette byggeri længe. Ikke alene er det et flot byggeri, men den udbredte anvendelse af træ i byggeriet gør det også mere bæredygtigt. Det er en god bonus at få med, og jeg glæder mig til at følge byggeriet,” siger borgmester Tomas Breddam, der var inviteret til at tage første spadestik sammen med Boligselskabets direktør Bo Jørgensen.

Pligt til at gå foran

Klimaforandringer og grøn omstilling er vigtigt for Boligselskabet Sjælland, som derfor har valgt at opføre boligerne i det bæredygtige byggekoncept Bolig-træ.

“Som alment boligselskab har vi pligt til at gå foran med innovative løsninger og sikre, at grønne løsninger, sund fornuft og god økonomi går hånd i hånd. Og netop denne kombination er faktisk mulig, hvis man planlægger godt,” fortæller direktør Bo Jørgensen fra Boligselskabet Sjælland og uddyber:

“Bæredygtighed er en del af vores strategi og skal tænkes ind i alle led, når vi bygger og renoverer. For vi skal passe på miljøet. Derfor er vi spændt på at følge udviklingen af vores bæredygtige byggerier i træ.”