Børnefest under nye tage

Rejsegilde på Solvangskolen i Farum blev en fest for en stor flok skolebørn på en byggeplads badet i sol med pølser i svøb og skåltaler dyppet i røverhistorier.

– Så er der pølser! råber skoleleder for Solvangskolen Andreas Hundebøll ud over byggepladsen, hvor tre grønne kranse er hejst over det nye skolebyggeri.

Straks stormer skolebørnene frem gennem en sky af jubelråb mod pølsevognen, og kort tid efter er maverne fyldte med pølsebrød og Cocio. Der er rejsegilde på Solvangskolen, og på trods af at her man bringer tak til håndværkerne, er det i sandhed børnenes fest. To nybyggede undervisningsfløje og et stort fællesareal skal i fremtiden løfte undervisningsmiljøet på skolen, hvor en kedelig PCB-sag er lagt endegyldigt i graven efter tre års spøgeri. I dag er alt PCB renset ud, spærene rejst, taget lagt og råhuset færdigt.

Børnene bliver således de store vindere, når skolen kan tage de nye bygninger i drift i starten af det nye år. Men også kommunen har ved flere lejligheder udtrykt stor glæde ved projektet. En glæde, der også skinner igennem på byggeriets festdag.

– Det er denne type skolemiljø, vi ønsker os i hele kommunen, siger formand for Furesø Kommunes børne- og skoleudvalg, Henrik Poulsen (S), i sin tale til forsamlingen, som holdes under de nye tage.

Udvalgsformanden benytter lejligheden til at sige tak til Adserballe & Knudsen, som har totalentreprisen på projektet.

– Det er særligt dejligt, at det er Adserballe & Knudsen, der bygger skolen, da det er en lokal virksomhed. Det påskønner vi meget, siger Henrik Poulsen.

Skåltaler og røverhistorier

Rejsegilde er en tradition behæftet med en del overtro, og skolebørnene bliver ikke snydt for et par af de røverhistorier, der følger med festligheden.

– Rejsegilde er en mere end 500 år gammel tradition, siger Karsten Hjarsø, administrerende direktør for Adserballe & Knudsen i sin tale.

– I gamle dage hævnede håndværkerne sig på bygherren, hvis han ikke holdt rejsegilde. Så kunne de finde på at hejse en død murer op i stangen, fortæller Karsten Hjarsø, og der går et gys gennem børnene, indtil direktøren forsikrer om, at der blot var tale om en dukke.

– Og her har bygherren heldigvis orden i penalhuset, så det bliver en ordentlig fest, siger han.

Børnene kvitterer med skål i sodavand og klapsalver, og Karsten Hjarsø overlader mikrofonen til skoleleder, Andreas Hundebøll. For ham er tilbygningen til Solvangskolen som en drøm, der går i opfyldelse, siger han.

– Da jeg gik på lærerseminariet for 15 år siden, drømte jeg om at bygge min egen skole. Det kan man naturligvis ikke, men det her bliver så godt, så det føles som om drømmen bliver virkelig.