Panoptikon, København V

Renovering af ikonisk byggeri

Renovering af AL Banks hovedsæde i København. Adserballe & Knudsen giver nyt liv til den såkaldte Panoptikon bygning fra 1952. Byggeriet blev afsluttet i 2016.

Hent referenceblad

Med 35 meter var Panoptikon ved sin opførelse i 1952 Danmarks højeste bygning.

Kort om projektet

Placeringen på en af Danmarks mest travle gader med meget begrænset plads på alle fire sider er en udfordring. Højhuset med 12 etager er opført i jernbeton i 1952.

Med 35 meter var det dengang Danmarks højeste bygning. Bygningen består af tre dele: Højhuset, en tværfløj og en lav bygning med banklokale.

Entreprisen er på 25 millioner kroner og omfatter nye alu-vinduer og solafskærmning, isolering af facaden, oppudsning og maling samt nye mødefaciliteter i en let konstruktion på toppen af bygningen og udføres delvist i egenproduktion.

Proces

Sagen blev udført i en intensiv indsats med omkring 40 håndværkere på opgaven foruden tre funktionærer fra Adserballe & Knudsen.

I hele byggeperioden tages stort hensyn til banken og forskellige lejere såvel som til beboerne i lejlighederne.

Teknisk beskrivelse

Højhuset og tværfløjen består af tunge gavle beklædt med ”folkemarmor” (armerede betonplader med en forstøbning i hvid cement). Bånd og andre faste partier er ligeledes beklædt med ”folkemarmor”.

Bygningens søjlekonstruktion er et markant karaktertræk i facadeudformningen, som eksponeres udvendigt flere steder: De øverste fire etager i højhuset mod banegårdspladsen, på den øverste etage af tværfløjen samt over den buede bygning.

Der er etableret LED-belysning på gavlen mod Vesterbrogade. Eksisterende facadeskilt med logo på taget er renoveret og placeret i ny rammekonstruktion.

Der er foretaget udskiftning af vinduespartier, solafskærmning, brystningernes forplade, samt glasværn i facaden.