Vores medarbejdere om hverdagen i A&K: Mød tømrer Peter Knudsen

Det er et ganske almindeligt dansk navn, men i A&K-sammenhænge har tømreren Peters efternavn alligevel en særlig klang. Han har det nemlig fra den ene af virksomhedens to grundlæggere, sin far Jens Preben Knudsen, der stiftede virksomheden i 1962 sammen med Georg Adserballe. Det er samme år, som Peter blev født, og Adserballe & Knudsen har været en del af hans liv lige siden.

I år er det 40 år siden, at Peter Knudsen startede som tømrerlærling i A&K. Egentlig skulle han være startet hos en anden entreprenør, men da det firma gik konkurs, blev vejen banet for en vandring i farens fodspor. Efter nogle afstikkere til andre virksomheder er han nu på 10. år tilbage i den virksomhed, som bærer hans navn. Han har aldrig helt kunnet slippe forbindelsen, og der bliver trukket mange tråde tilbage til de tidlige år.

Da Peter var helt ung gjorde han rent med sin bror i virksomheden. Det job overgav han til regnskabschefens datter. Hun overtog sidenhen sin mors job, og sidder i dag med ansvaret for blandt andet Peters løn. Som ny svend havde han en lærling under sig, som i dag er senior specialist i A&K, hvor han blandt andet udfører kvalitetssikring på Peters sager. Det var en tømrer fra hans gamle sjak, der nu i rollen som byggeleder hev Peter tilbage til A&K for snart 10 år siden. Selv om der er gået 40 år, er der altså ting, der ikke forandrer sig.

”Jeg var her første gang i 1979, og der er selvfølgelig noget særligt ved at komme tilbage igen. Det er blevet et stort firma, og det er lidt noget andet i dag, men gammel kærlighed ruster ikke. Navnet betyder selvfølgelig meget for mig, og selv om der ikke er så mange af mine gamle kollegaer tilbage, så har jeg jo haft en masse gode oplevelser i A&K,” fortæller Peter Knudsen.

Han har tilbragt en stor del af sit arbejdsliv i Grønland, hvor A&K havde hovedparten af sine aktiviteter i 1970’erne og 1980’erne. At arbejde som tømrer i Arktis stiller nogle særlige krav, og det har været med til at forme Peters perspektiv på sit fag.

”Mange gange i dag forlader vi pladsen efter gips- og snedkerarbejdet, men da jeg startede, lavede vi jo alting selv. Det var også derfor, jeg var så glad for det i Grønland, for når du har lavet fundament og bindingsværk, og når du har lavet gulve, gipsvægge, køkkener og det afsluttende snedkerarbejde, så er du sgu stolt. Der kommer ikke andre og sætter fodpaneler op efter dig. Du laver det hele selv, og det er meget tilfredsstillende.”

Frie hænder
Det er den samme tilfredsstillelse, Peter søger i sit arbejde i dag. Han er fra den gamle skole, og han bruger sit eget øje som målestok for kvalitet. Hvis han selv er tilfreds med resultatet, så ved han, at han har lavet et godt stykke arbejde. Derfor er friheden til at udføre jobbet helt afgørende for hans arbejdsglæde.

”Nogle tømrere vil bare banke gips derudad, så de kan få så høj en timeløn som muligt. Det er ikke det vigtigste for mig. Det bliver for ensformigt, og jeg vil hellere have variation. Jeg kan godt lide at have frie hænder til at finde løsninger og planlægge mit arbejde, og det får jeg som regel også lov til,” siger Peter og fortsætter:

”Vi laver tingene ordentligt. Det er vigtigt, at arbejdet er i orden, når jeg går fra det, ellers kan jeg sgu ikke sove om natten. Det betyder også, at jeg engang imellem kan tage arbejdet med hjem i weekenden. Hvis jeg er i tvivl om noget, kan jeg godt finde på at sidde i min fritid og kigge tegningerne igennem.”

Branchen har ændret sig
I dag er de fleste elementer præfabrikeret, men før i tiden stod Peter og de andre tømrere på værkstedet og byggede spær og bindingsværk, som de derefter tog med sig ud på byggepladsen. Kombinationen af den konstruktive dimension og evnen til at udføre de fine detaljer er det, der adskiller tømrerfaget fra andre håndværkerfag, mener Peter Knudsen.

”Jeg er stolt af at være tømrer. Vi kan bygge noget op fra grunden, som folk kan flytte direkte ind i. Det er det, der giver mig arbejdsglæde: At se folk flytte ind i deres nye bolig glade og tilfredse. Så har jeg det godt i min krop. Så er jeg stolt af mit fag.”

Det er et fag, der har forandret sig, siden Peter startede. Der er nye metoder, nye redskaber og nye arbejdsgange. Der er også nye generationer, og de gør tingene lidt anderledes.

”Branchen har ændret sig, og folk har mere travlt. I gamle dage sad man lige og fik en øl og snakkede sammen sidst på dagen. Det var mere socialt dengang, og det gjorde ikke noget, at man kom en time senere hjem.”

En god makker hænger ikke på træerne
Selv om branchen er forandret, er der ting, der aldrig ændrer sig, når man er af den gamle skole. Den person, man tilbringer hele sin dag sammen med, er den vigtigste for arbejdsglæden. For Peter er det makkeren Kim Kristoffersen, som han har gået sammen med, siden han kom tilbage til A&K.

”Makkeren er den vigtigste person i hverdagen. Man tilbringer mange timer sammen, så det er vigtigt, at man kan lave lidt fis og ballade. Min makker Kim og jeg er gode til at sparre med hinanden både privat og arbejdsmæssigt. Man bliver lidt hinandens psykologer. En god makker hænger ikke på træerne, og når man skal have en ny, er det lidt som at skulle ud og finde en ny kone.”

For tiden arbejder Peter på det kommende Scandic Hotel – Scanport i Kastrup. Han er en del af et lille sjak, der har udført en række større sager sammen under A&K’s afdeling for Håndværk, der udfører tømrerarbejde i fagentreprise

Peter er glad for samarbejdet med byggeledelsen, og selv om han godt kan savne en tid, hvor man lavede spær ude på værkstedet, og svendene lige blev hængende efter fyraften, så trives han i sin fars gamle virksomhed.

”Jeg vil sgu gerne være i A&K 10 år endnu. Jeg har været i flere forskellige firmaer, men jeg plejer som regel at komme tilbage. Det betyder jo noget for mig at være her.”