Adserballe & Knudsen renoverer den amerikanske ambassade

Farum-entreprenøren indgår som samarbejdspartner på en omfattende renovering af den amerikanske ambassade på Dag Hammerskjölds Allé på Østerbro. Adserballe & Knudsens projektteam arbejder i de kommende tre år tæt sammen med den amerikanske hovedentreprenør, som udfører opgaven for det amerikanske udenrigsministerium.

Adserballe & Knudsen er blevet tildelt opgaven af den amerikanske hovedentreprenør FDC. Sagen består af en omfattende renovering efter alle kunstens regler. Der er både indvendige og udvendige arbejder på i alt cirka 4.700 m2. Den slags renoveringer er en nøglekompetence hos Adserballe & Knudsen, men en opgave for den amerikanske stat kommer med sine særlige udfordringer. Det fortæller markedsdirektør Niels Jul Jakobsen.

”Det er selvfølgelig meget spændende for os at renovere den amerikanske ambassade, og vi glæder os til at komme rigtigt i gang nu, for det er et projekt, som vi har arbejdet på med vores amerikanske partner igennem længere tid. På den ene side er det en helt almindelig renoveringssag med alle de traditionelle fag, men vi arbejder i princippet på amerikansk jord, og både juridisk, teknisk og sikkerhedsmæssigt stiller det særlige krav til vores team på sagen.”

Et nyt sprog

Kontrakten blev underskrevet tidligere på året, og projektfolk fra Adserballe & Knudsen og FDC har igennem flere måneder arbejdet tæt sammen om at tilpasse det amerikanske projektmateriale til danske forhold. Renoveringen udføres efter amerikanske tegningsstandarder, og for sagsteamet betyder det, at de skal arbejde på en helt ny måde.

”Som team arbejder vi med et projektmateriale, der er opbygget helt anderledes, end hvad vi er vant til. Detaljeringsniveauet og dokumentationskravene er meget omfattende, og man skal kigge langt efter beskrivelser, der er udarbejdet efter danske BIPS-standarder. Det kan godt føles som at lære et helt nyt fagsprog,” siger senior specialist Mikkel Rømer Lausen og fortsætter:

”Min far Leo Rømer Lausen var med til at renovere ambassaden i starten af 1980’erne. Dengang var jeg ved at lære at gå, så det er selvfølgelig sjovt at se historien gentage sig selv her knap 40 år efter.”

Tidligere opgaver for den amerikanske stat

A&K’s projektfolk samt alle underentreprenører gennemgår omstændelige sikkerhedsprocedurer for at få tilladelse til at arbejde på ambassaden. De krav er ikke fremmede for A&K, der historisk set har udført en række opgaver for den amerikanske stat på Thulebasen, da virksomheden var aktiv i Grønland i perioden 1968-2017.

Brandon Weidenfeller er senior projektleder i FDC, og han tog henvendelse til A&K på baggrund af anbefalinger fra FDC’s europæiske netværk.

”Alle projekter har sine vanskeligheder, og holdet hos A&K har været meget imødekommende i forhold til at løse de udfordringer, der uundgåeligt opstår, når man arbejder for det amerikanske udenrigsministerium på fremmed jord,” siger han.

Brandon er netop selv flyttet til Danmark for at gennemføre projektet. Ligesom Mikkel har han også en familiehistorie, der knytter ham til projektet. I år er det 100 år siden, at hans oldeforældre forlod Danmark for at slå sig ned i USA.

“Min mor er vild med snaps. Jeg har købt en Rød Aalborg med hjem til hende, for familien er fra Aalborg. Mine forældre kommer på besøg senere på året, og så skal de med hjem til Mikkel og have frikadeller.”

Tre år på byggepladsen

De indledende arbejder er sat i gang. Adserballe & Knudsen og FDC opretter skurby og flytter ind på adressen i løbet af august måned. Når der er højst aktivitet, vil der være cirka 60 mand på pladsen. Der er forventet aflevering i sommeren 2022.

Den amerikanske ambassade blev opført i 1954. Siden 2017 har Carla Sands været den amerikanske ambassadør i Danmark.